Leeuwarden

Terugblik lezing Velt

Dat het thema mensen aanspreekt, blijkt uit de opkomst deze avond. Ook ‘onbekenden’ zijn naar deze avond gekomen, waar Velt gaat vertellen waar zij voor staan en wat zij doen.

Houd je van tuinieren, dan moet je bij Velt zijn, is de openingszin. Er zitten vijf mensen in het bestuur van Velt Fryslan, waarvan drie vanavond aanwezig zijn. Velt was eerder vooral actief in Zuid-Nederland.

Wat doet Velt? Zij staan voor het stimuleren van ecologisch leven en tuinieren en kennis daarover verspreiden.

De spreekster legt uit wat het verschil tussen biologisch, ecologisch en bio dynamisch is. Biologisch houdt voornamelijk in: geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ecologisch gaat meer over de hele kringloop, evenwicht tussen plant, dier, aarde en water. Bio dynamisch gaat nog een stukje verder, hier wordt ook gekeken naar de maan- en sterrenstanden, dierenwelzijn en een antroposofische kijk.

V(ereniging voor)E(cologisch)L(even)(koken en)T(uinieren) bestaat bijna 50 jaar. Hoe maken zij zich bekend? Door boeken te verkopen (www.velt.nu), via het tijdschrift Seizoenen (voor iedereen die lid is), het geven van cursussen en workshops als basiscursus moestuinieren, kookworkshops, fermenteren, kruidenwandelingen e.d. Ook organiseren zij open tuin dagen (dit jaar op 3 en 4 juni), organiseren groepsactiviteiten samen tuinieren, het stimuleren van gebruik van bio zaden en bollen en als laatste werken ze ook mee aan onderzoek en adviezen binnen de politiek.

Belangrijke doelen: biologisch en lokaal geteelde verse groenten en bloemen, creatief zijn met wat er op dat moment is aan groente (dus niet aardbeien in de winter en boerenkool in de zomer bijvoorbeeld).

Er wordt nog wat verteld over turfvrije potgrond (Gardeners World is daar ook veel mee bezig: peatfree compost). Gelukkig is het op steeds meer plekken te verkrijgen in Nederland, het kost alleen wel meer geld dan de standaard potgrond.

Tenslotte wordt ons nog het een en ander verteld over de biodiversiteit die je creëert met het tuinieren met de natuur mee. Allerlei dieren profiteren hiervan. Laat bijvoorbeeld een stukje gras staan en maai alleen een pad. Verrassend wat hier allemaal aan beestjes op af komt! Ook bijvoorbeeld een wadi om overtollig water op te vangen of een poel, een groen dak op huis of schuurtje, halfverharding (grind) en mulch. Takkenrillen, inheemse planten en gemengde hagen, al dat soort dingen trekt een wereld aan beestjes, insecten, vogels enz.

Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen, ook kunnen we boeken kopen of het tijdschrift Seizoenen doorbladeren. Het was een leuke avond.